Cocaïne, wat het is en hoe het gemaakt wordt

Om te begrijpen hoe drugsverslavingen en specifieke drugsverslavingen werken is het ook belangrijk om te weten wat de drug inhoudt waar een verslaafde aan verslaafd is. In dit artikel zul je daarom alles te weten komen over de drug cocaïne. 

Wat is cocaïne?

Cocaïne is een medicijn verkregen uit de bladeren van Coca plant (Erytroxylum Coca). Pure cocaïne heeft een chemische formule C17H21NO4. Cocaïne kan worden gerookt, oraal geconsumeerd, geïnhaleerd of toegediend met zetpillen. Cocaïne verschijnt in verschillende vormen, maar pure cocaïne is kleurt wit of parelwit als poeder. Cocaïne kan ook bestaan als crack cocaïne, een vorm van cocaïne bevat baking soda en andere onzuiverheden. Cocaïne verschijnt ook in een vloeibare vorm als cocaïne hydrochloride voor medisch gebruik. De hoeveelheid cocaïne die in welke vorm dan ook wordt aangetroffen, verschilt grotendeels per dealer. Cocaïne is ook bekend onder namen zoals Barbs, Blow, Cola, droom, Foo-Foo Dust, haar, King’s gewoonte, Peruaanse dame en sneeuw. Crack cocaïne is ook bekend in de straten als crack, Rock, Iron, Cavvy, Beam, bopper, snoep, cd’s, elektrische Kool-Aid, meisje, Mighty White, pop, Real tops, Rock, SevenUp, Space, Twinkie en Yam.

Hoe wordt cocaïne gemaakt?

Om cocaïne te maken, worden cocabladeren verwerkt door ze in water met kalk te weken om de alkaloïden vrij te geven. Vervolgens wordt een oplosmiddel zoals kerosine of diesel toegevoegd aan het mengsel om alkaloïden te herstellen en vervolgens te drogen om een pasta te maken. Chemicaliën zoals ether en zwavelzuur worden vervolgens toegevoegd aan de pasta om zuiverheid te verhogen en cocaïne hydrochloride te creëren. Het vergt 100 tot 150 kilo aan droge cocabladeren om een kilo cocaïne pasta te maken, en het is een beetje verbazingwekkend dat dit proces nog steeds wordt gebruikt door clandestiene laboratoria om verschillende tonnen per dag te maken.

Cocaïne effecten

Cocaïne is een genotmiddel en een van de meest krachtige stimulerende middelen gevonden in de natuur. In het algemeen heeft cocaïne een ongecontroleerd stimulerend effect in het lichaam. De effecten van cocaïne treden snel in na toediening en wordt ook genoemd als een ‘high’. Het snuiven of injecteren van cocaïne kan een sneller effect dan andere toedieningswegen produceren. Gemeenschappelijke effecten van cocaïne omvatten:

  • Verhoogde bloeddruk
  • Verhoogde hartslag
  • Pieken in hersenactiviteit
  • Het werkingsmechanisme van cocaïne

Cocaïne heeft een verslavend effect en het is daarom genoodzaakt dat cocaineverslavingen worden aangepakt.