Fysieke ongemakken na de bevalling

Een bevalling is een inspannende gebeurtenis. Soms wordt het wel eens vergeleken met het lopen van een marathon. Het kost veel moeite om een klein mensje door een relatief kleine opening naar buiten te persen. Niet zo gek dus dat je na de bevalling wat last kan hebben van fysieke ongemakken. Wat kan je te wachten staan na een bevalling? In dit artikel lees je enkele voorbeelden.

Bloedverlies

Het is volkomen normaal om na de bevalling nog veel bloed te verliezen. Soms komt het eruit als stolsels die zo groot als een vuist kunnen zijn. Het verliezen van bloed kan vier tot zes weken na de bevalling nog aanhouden. Zolang je je goed voelt, is dit niet erg. Zodra je je wat licht in het hoofd begint te voelen of je elk kwartier een vol maandverbandje hebt, dan verlies je teveel bloed. Trek dan aan de bel.

Hechtingen

Het kan zijn dat je tijdens je bevalling uitscheurt of ingeknipt moet worden. Om alles te repareren zijn er hechtingen nodig. In principe horen deze geen pijn te doen. Wel kan het wat ongemak veroorzaken. Als je moet plassen kan het wat gaan branden, omdat het zuur van de urine in de wond komt. Een manier om het minder pijnlijk te maken, is door te spoelen met water tijdens het plassen. Ook kan plassen onder de douche een manier zijn om de pijn te verzachten.

Spierpijn

Omdat een bevalling veel kracht en inspanning kost, is het niet gek dat je de dagen erna last heb van flinke spierpijn. Er valt weinig tegen spierpijn te doen. Doe het vooral rustig aan en laat je lekker verwennen. Je lichaam krijgt zo de kans om te herstellen.

Naweeën

Als je al meerdere bevallingen hebt gehad, is de kans op naweeën groter. Dit is niet erg. Je lichaam zorgt ervoor dat de baarmoeder krimpt en dat het vloeien minder wordt. Heb je er heel erg last van, kan je paracetamol nemen. Ook kan een warme kruik helpen om het gevoel wat af te zwakken. Herken je nou een van bovenstaande ongemakken of heb je last van een ander ongemak? En heb je hier vragen of twijfels over? Neem dan contact op met je kraamverzorgende. Zij kan je advies geven en van informatie voorzien.