Hoe kies je de goedkoopste zorgverzekering?

Ieder jaar kan je de keuze maken om van zorgverzekeraar te wisselen. Past de verzekering niet goed bij jou of zijn de omstandigheden gewijzigd dan doe je er goed aan om voor een ander pakket te kiezen zodat je weet dat als er iets is je goed geholpen kan worden bij de dokter, ziekenhuis, fysiotherapeut of tandarts. Hoe ga je op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering?

De inhoud van het basispakket is bij de wet bepaald en is bij iedere zorgverzekeraar gelijk. Ook het eigen risico dat je moet betalen is wettelijk bepaald en bedraagt minimaal 385 euro. Het verschil zit in de keuzevrijheid die je hebt bij zorgverzekeraars en de premie die zij rekenen voor hun pakketten.

Moet je kijken naar de goedkoopste zorgverzekering? Het is vooral heel belangrijk om te kijken of de goedkoopste zorgverzekering bij jou past.

Verplichte basisverzekering voor alle inwoners van Nederland

Als je inwoner bent van Nederland ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Doe je dit niet dan krijg je een vordering van het CJIB. De goedkoopste zorgverzekering heeft precies dezelfde dekking als een dure. Het is daarom belangrijk om de premies van deze verzekeringen goed te vergelijken. Heel af en toe kom je een iets afwijkend aanbod tegen in het basispakket. Je hebt bijvoorbeeld verzekeringen die op basis van hun christelijk grondslag geen vergoedingen geven voor abortussen.

Je kan op internet heel eenvoudig de basisverzekeringen vergelijken en daaruit de goedkoopste zorgverzekering kiezen. Je kan zelf kiezen of je een hoger eigen risico wil, het type basisverzekering en de gewenste dekkingen die je in de aanvullende verzekeringen kan vinden. Als je dit allemaal hebt ingevuld worden de zorgverzekeringen die het beste aansluiten bij jouw wensen, op het scherm getoond. Meestal vind je de goedkoopste zorgverzekering bovenaan.

Keuze uit diverse soorten polissen

Waar je wel op moet letten is het verschil in de keuzevrijheid van zorgverleners tussen de basisverzekeringen. Ook moet je letten op de vergoeding en de hoogte daarvan van de niet gecontracteerde zorg. Er zijn hierop uitzonderingen tussen naturapolissen, restitutiepolissen en combinatiepolissen. Over het algemeen is een naturapolis voordeliger dan een resitutiepolis. Maar bij deze laatste kan je wel zelf je zorgverlener kiezen zonder dat dit van invloed is op de vergoeding die je ontvangt van de zorgverzekeraar. Een combinatiepolis is een logischerwijs een combinatie van de twee eerdergenoemde polissen.

Hoogte eigen risico, ook daar heb je keuze in

Wil je een lagere premie betalen maandelijks dan kan je ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen. Je loopt risico als je veel zorgkosten verwacht uit de basisverzekering en het is dan ook niet slim om deze optie te nemen. Als je geen zorgkosten verwacht en je verder goed gezond bent kan je dit risico wel nemen. Bedenk dat voorkomen beter dan genezen is.

Voor de goedkoopste aanvullende verzekering is niet echt een goede raad te geven want wat jij wel of niet nodig hebt qua aanvullende zorg hangt af van je persoonlijke situatie. Iemand met een gezin heeft meestal andere wensen dan een student of iemand die al bejaard is. Schrijf voor jezelf op wat jij belangrijk vindt om aanvullende te verzekeren en bekijk dan de diverse aanvullende pakketten online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *