Ontdek de verhouding tussen lengte en gewicht via berekenen BMI

Als je 60 kilo weegt of 80 kilo, dan weet je met die informatie nog heel weinig over de gezondheid van dat gewicht. Een x aantal kilo’s is wat dat betreft niet bepaald informatief. Als je 200 kilo weegt, dan is het vrij duidelijk dat je te zwaar bent. Maar je hoeft niet op de weegschaal te gaan staan om dat te beseffen. Een lichaam van 200 kilo bevindt zich zo ver van de norm, dan iedereen zonder schaal kan zien dat je morbide obesitas hebt. Maar als je gewoon redelijk binnen de norm valt en als het verder ook niet zo is dat je bijvoorbeeld een duidelijke buik hebt, dan is het lastig in te schatten of je al dan niet een gezond gewicht hebt. Daar komt bij dat gewicht alleen uiteraard niets zegt over zaken als je vetpercentage of je spiermassa. Als je als vrouw 60 kilo weegt en je hebt een spierpercentage van 40 % en je vetpercentage zit onder de 20%, dan is dat waarschijnlijk een prima gewicht. Maar als je vetpercentage ruim boven de 20 zit en je spiermassa niet verder komt dan 30%, dan is het misschien wat minder goed gesteld met de gezondheid van je lichaam. Een andere belangrijke factor die je veel kan vertellen over of je al dan niet op het goede gewicht zit, is je lengte. Iemand van 60 kilo die 2 meter is, zal heel dun zijn. Maar als je 60 kilo weegt en je bent slecht 160 centimeter lang, dan heb je waarschijnlijk overgewicht. Om die informatie wat scherper in beeld te krijgen kun je via gezondeten.nl een tool gebruiken voor berekenen BMI. BMI is een index die aangeeft hoe de verhouding is tussen lengte en gewicht. Via een score kun je dan meteen zien of je op basis van alleen lengte en gewicht op een gewicht zit dat past bij je lengte. Als dat niet zo is, dan kun je via berekenen BMI meteen zien of je misschien ondergewicht hebt of juist overgewicht. Na berekenen BMI moet je voorzichtig zijn met conclusies trekken. Je weet alleen iets over de verhouding tussen lengte en gewicht, maar dat zegt niets over zaken als je vet- en spierpercentage bijvoorbeeld. Voor vrouwen met grote borsten is het ook weer lastig om een BMI op waarde te schatten. De borsten leggen letterlijk extra gewicht in de schaal waardoor je volgens het BMI heel snel wordt gelabeld als iemand met overgewicht. Dus na het berekenen BMI, moet er eigenlijk altijd nog gekeken worden naar andere informatie. Zeker als na berekenen BMI bijvoorbeeld blijkt dat je overgewicht hebt. 

Berekenen BMI als eerste stap 

Het berekenen van BMI is dan ook vooral bedoeld als eerste algemene stap om een beeld te krijgen van de verhouding tussen lengte en gewicht. Daarna kun je gaan kijken naar je vet percentage en dergelijke. Zo kun je uiteindelijk ook een goed eet- of sportregime opstellen om bijvoorbeeld onder- of overgewicht tegen te gaan. 

Kijk voor meer informatie op gezondeten.nl

Mocht je meer willen weten over berekenen BMI of andere gezondheid gerelateerde onderwerpen, dan kun je een kijkje nemen op gezondeten.nl. Hier vind je alle informatie over voeding en gezondheid zoals: 

  • Diëten
  • Producten 
  • Functioneren van de maag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *