Rolstoelen besturen: zo doe je dat

rolstoelen

Iemand duwen in een rolstoel is soms nodig maar kan best zwaar zijn. Rolstoelen zijn al zwaar op zichzelf en de persoon in de stoel brengt natuurlijk ook gewicht mee. Rolstoelen besturen kun je echter goed leren met een aantal tips en informatie over wat een rolstoel nu precies is en kan. 

rolstoelen

Algemene regels voor iemand duwen in een rolstoel

Er zijn een aantal dingen die je altijd in je achterhoofd moet houden als je iemand gaat duwen in een rolstoel. Communiceer met je reiziger. Geef een seintje als je een obstakel tegenkomt zoals een drempel. Zeg wat je gaat doen. Vraag en overleg.Als je praat met de persoon in de rolstoel, probeer met je gezicht op dezelfde hoogte te komen, bijvoorbeeld door een beetje door de knie te buigen. Laat je medereiziger zoveel mogelijk zelf doen en neem niet ongevraagd alles uit handen. Hoe goed je het ook bedoelt. Dat geldt ook voor het praten: laat hem of haar zoveel mogelijk zelf het woord voeren, bijvoorbeeld in winkels. Dit zijn veelal tips die de persoon in de rolstoel zoveel mogelijk in zijn of haar waarde laten want sommige mensen vinden het nog altijd lastig om in een rolstoel te zitten. 

rolstoelen

Instellingen van de stoel

Check voor je weg gaat altijd of de banden niet te zacht zijn. Hardere banden zorgen ervoor dat je minder hard hoeft te duwen. Je kunt bovendien vaak handvatten instellen zodat ze voor jou prettig zijn om te duwen. Het is dan met name belangrijk dat de handvatten op de juiste hoogte zitten zodat je er met je armen fijn kracht op kan zetten. Hoe hoger, hoe comfortabeler je kunt duwen. Dat is een goede regel. Je loopt dan namelijk goed rechtop.